L' ansietat

L’ansietat es presenta de maneres molt diferents. Algunes persones estan permanentment preocupades. Altres persones tenen atacs de pànic, obsessions, fòbies o tenen por de perdre la salut i fins i  tot la vida.
Hi ha diferents tipus d’ansietats:

1)    Preocupació crònica: la persona que està constantment preocupada per la seva feina, la salut, l’economia, els estudis o la família.

2)    Atacs d’ansietat: la persona creu que està a punt de desmaiar-se, tornar-se boig, morir-se o perdre el control.

3)    Agorafòbia:  té por que passi alguna terrible si està fora de casa o sol.

4)    Pors i fòbies:  té una por intensa a una cosa concreta, com les serps, la sang, l’alçada, conduir, volar o quedar-se atrapat en espais reduïts.

5)    Timidesa: Sol sentir-se nerviós quan es troba amb altres persones.

6)    Ansietat pels exàmens: es posa nerviós o es queda paralitzat quan ha d’afrontar exàmens.

7)    Ansietat de parlar en públic: provoca ansietat quan ha de parlar davant d’altres persones.

8)    Ansietat per l’actuació: el posaria nerviós o angoixat actuar o competir davant d’un públic.

9)    Obsessions: té pensaments perturbadors dels quals no se’n pot alliberar, com la por a perdre el control i fer mal als altres, a confessar un delicte que no ha comès o a contaminar-se per la brutícia o els microbis.

10)    Compulsions: Tenir l’impuls de fer determinats ritus: com comptar les coses, rentar-se repetidament les mans, ordenar les coses d’una manera determinada o repetir paraules per sota.

11)    Trastorn d’estrès post-traumàtic: són els records perturbadors d’un succés traumàtic, com un abús, una violació, una mort, situacions violentes, tortures o lesions greus.

12)    Preocupacions per la salut: solen preocupar-se per tenir un problema o una malaltia greu, malgrat que el metge sempre li asseguri que està sa i està bé.

13)    Preocupacions per l’aspecte físic: està convençut que hi ha alguna cosa anormal o grotesca en el seu aspecte físic, encara que ningú pugui veure el defecte.

Les persones que tenen ansietat i preocupacions solen sentir-se anormals o avergonyides perquè se senten víctimes de situacions que senten que estan fora del seu control i arriben a la conclusió que han de sotmetre’s a un tractament per millorar. El tractament mèdic pot funcionar puntualment, tot i tampoc arriba a resoldre el problema de l’ansietat.
Tant l’ansietat com la depressió són sentiments dolorosos i discapacitadors. Les persones que lluiten contra l’ansietat i la depressió mereixen rebre tractament. Actualment, hi ha tractaments psicològics eficaços i que el pronòstic de recuperació plena és molt bo.

Quan sabem quin tipus d’ansietat té la persona i la gravetat de la seva ansietat, ens podem arremangar i posar-nos a treballar.

 
Lluisa Coll, Col.legiada nún. 15985 - T 606 847 070 / contacte
template joomla by JoomSpirit